Tekintély kontra tudás

Hogyan történhetett meg az, hogy a fotográfiára a legtöbben úgy tekintenek mint valami titokzatos, misztikus tevékenységre, amit igazán jól csak a fotós szemmel születettek vagy a kiváltságos szaktekintélyek művelhetnek?

Emlékszem, hogy anno az iskolában mekkora ámulattal hallgattam a neves fotóművészek előadásait. Akkor még diavetítőn gyönyörködhettünk a jobbnál jobb fényképeikben, miközben élménybeszámolóikat hallgattuk. Minél több ilyen előadást ültem végig, annál biztosabb voltam abban, hogy én soha nem fogok tudni úgy fényképezni, ahogy „szaktekintélyeink”.

Voltak olyanok is, akik ennél is tovább merészkedtek, és valami furcsa szándék által vezérelve, hamis információkat adtak a közönségüknek. Azoknak az embereknek, akik fizettek ezért a „szolgáltatásért”. Elképzelhető, hogy a szakmai féltékenység szüli az ilyet, vagy a félelem a konkurenciától, esetleg a tekintély elvesztésének gondolata. A pontos okot nem tudom, de talán nem is fontos. Ami biztos, hogy nagyon gyatra az önbecsülése és az önmagába vetett hite annak, aki így gondolkodik.

Nem tudom, hogy mitől kellene tartani. Nem gondolom, hogy bárki is kevesebb lenne attól, hogy tisztességesen átadja tudását. Most már több éve, hogy én is tanítok, konzultálok, és nem érzem, hogy hátrányos helyzetbe kerültem vagy kevesebb lettem volna, csak mert bármiféle mellébeszélés nélkül elmondtam azt, amit tudok. Nem azt szeretném, hogy mások is olyan képeket készítsenek mint én. Azt szeretném, ha az én munkáimnál csak jobb eredmények születnének.

Szerencsére azért nem minden tanár vagy előadó egyforma. Érdekes volt megfigyelni azt is, hogy mennyivel másabb érzés az, amikor olyan tanár tanított bennünket, aki nem a saját maga fényezésére szakosodott, hanem arra, hogy a tudását ténylegesen átadja. Jó szívvel emlékszem Vékás Magda fotóművész óráira, ahol a laborálás fortélyaiban merültünk el, és közben élvezettel pancsoltunk a hívóban. Szakmai alázata és szeretete, a tanulókhoz és a tanításhoz való hozzáállása az előbbiekkel ellentétben jókora kedvet és lendületet adott a szakmához. Nincs kizárva, hogy neki köszönhetem azt is, hogy a mai napig erősen vonzódom a filmes fényképezéshez.

Ahogy telt múlt az idő, rájöttem, hogy az egészen korai elképzeléseim a fotográfiáról kevésbé misztikusak. Eltűntek a rejtélyek, helyüket átvette a sok helyről összecsipegetett tudásmorzsa. Világossá vált, hogy a fotográfia bárki számára könnyen megérthető, megtanulható és a gyakorlatban alkalmazható. A fényképezésnek vannak szabályai, vannak technikai adatai, amelyek az alapvető tudást képezik, és minden más erre épül rá.

A tudás nem egy olyan dolog, aminek valamiféle szaktekintély az őrzője, és amely oly nagy becsben van tartva, hogy hosszú időnek kell eltelnie és rendkívül szerencsésnek kell lenni, amire a birtokába lehet jutni. A képesség mindenkiben ott van. Ráadásul nincs is olyan mélyen mint azt elsőre gondolnánk. Még csak titok sincs az egészben.

Úgy gondolom, hogy mindenkinek felelőssége segíteni másokat saját tudásán keresztül. Így lehetséges a fejlődés, és így van önbecsülés is. Nekem az a célom, hogy egyre több olyan ember legyen, aki tud fényképezni, a fényképezés élményt jelentsen a számára, és a tudásával képes legyen igazi értéket teremteni.

Nagyon sok emberhez el fogom juttatni a könyvet az önképzési tanfolyami anyaggal együtt. Biztos vagyok benne, hogy ez hozzá fog járulni a fényképek művészi értékének emelkedéséhez, már ami a mindennapi fotózást illeti. Az a célom, hogy a hétköznapi emberek számára is kézzel foghatóvá tegyem a fotográfiát.

Ja, hogy ez túl nagy cél? Lehet, de az biztos, hogy minden lépéssel közelebb vagyunk hozzá.

Fényképezési alapismeretek

Ebből a könyvből garantáltan meg fogod érteni, hogy mi is valójában a fényképezés és hogyan kell elkészíteni egy fényképet, hogy az szép, esztétikus és hatásos legyen.

A fotográfia világa megismerhető, és a fényképezés bárki számára könnyen megtanulható. Bár úgy tűnhet, hogy a művészet e területe igazán csak a különleges érzékkel rendelkezők számára teremtetett, azonban ez nem igaz. Minden azon múlik, hogy mennyire érthető számodra mindaz, ami a fotográfia alapját képezi. Ez a könyv a megértést szolgálja. Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy érthetővé tegyem azt, ami látszólag érthetetlen.

Részletes tartalom

© Copyright 2018. SzalayFoto.com, Szalay Krisztián. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.