A tartalomból

A Bevezetés a fotográfia világába két kötete tartalmazza a fotográfiai alapismereteket, valamint segítséget nyújt az önálló tanuláshoz. Fontos tudni, hogy ez egy szakkönyv, nem pedig színes fotóalbum. Az ismeretanyag szövege mellett találsz benne illusztrációkat, képleteket, táblázatokat, melyek szerves részét képezik a fotográfia alapjaianak. Nem kell megijedni, nincsenek benne érthetetlen, hatásvadász kifejezések. Az iskolai tankönyvek unalmas és száraz jellege helyett hasznos információkban gazdag kellemes olvasmányt biztosítok az olvasónak. Az első kötet hat fejezetet tartalmaz. Nézzük ezeket részletesen!

A fotográfia alapjai

A fényképezést úgy lehet a legjobban megérteni, ha visszatekintünk a kezdetekhez. Megfigyelhető, hogy könnyebben boldogul a fotózásban az, aki az alapokkal tisztában van. Ez nem a véletlen műve. Bármelyik tárgyat is tanulmányozzuk, úgy tudunk igazán stabil tudásra szert tenni, ha az alapoktól indulunk, és minden lépésről bizonyosságot szerzünk.

A fényképezés eszközei

A fényképezéshez eszközök kellenek, melyek mindegyike meghatározott célt szolgál. Nekünk azzal kell tisztában lennünk, hogy a megálmodott képet milyen eszközökkel valósíthatjuk meg. Ez a fejezet a hétköznapi fotográfiában használatos felszereléseket mutatja be, hogy könnyebb legyen eligazodni az elsőre átláthatatlanul nagynak tűnő választékban.

A fény

A fény a fotográfia alapvető és nélkülözhetetlen kelléke. Fénnyel rajzolunk, fénnyel alkotunk. Fény nélkül semmi nem létezik. A fények és az árnyékok együttese alkotja magát a képet. A fény az alapja annak, hogy egyáltalán elkészülhessen a felvétel. A könyv harmadik fejezete a fény jellegzetességei mellett megismertet a derítés fogalmával és a különböző fényforrásokkal.

A fényképezés összetevői

Végletekig leegyszerűsítve akkor nevezhetünk technikailag kifogástalannak egy fényképet, ha részletgazdag, megfelelően éles és azokon a részeken éles, ahol annak kell lennie. Ezek a legfontosabb tényezők, melyeket szabályos expozíció néven összegezhetünk. A negyedik fejezetből megtanulod, hogyan exponálj helyesen, és hova állítsd az élességet a kép témájának és jellegének függvényében.

A képalkotás alapjai

Minden jól sikerült fényképen találunk szabályszerűségeket, melyek a közös nevezőjét képezik a képalkotásnak, vagy közismertebb nevén a kompozíciónak. A komponálás a fotográfia szubjektív oldala, amely elsősorban a fényképész látásmódjától függ. Azonban a látásmód könnyen és gyorsan fejleszthető, ha van mire támaszkodnunk. Ehhez nyújtanak segítséget a kompozíciós szabályok.

A fényképezés művészete

A fényképezés kommunikáció. Azért fényképezünk, hogy üzenetünk képi formában megérkezzen a nézőhöz. Az üzenet átjuttatása a cél, ami azzal a szándékkal történik, hogy a szemlélő megértse mondanivalónkat, illetve elérjük azt a hatást, amit ki akarunk váltani. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a kommunikációnak határozottnak, érthetőnek és egyértelműnek kell lennie.

A könyvcsomag második kötetét Önképző tanfolyamnak neveztem el, ami teljes mértékben az első kötet anyagára épül. Gyakorlati feladatokat és ellenőrző kérdéseket tartalmaz, melyeket újra és újra megoldva, fejleszthető a fotográfiai készség. Korábban ezt online tanfolyam formájában szolgáltattam, majd átdolgoztam, és a korábbi húsz leckés online tanfolyam anyagából egy több mint 120 oldalas önképző tananyag lett. Az ellenőrző kérdések és a gyakorlati feladatok egyfajta kontrollként szolgálják az olvasót. A két kötet együtt a leghatékonyabb eszköze az önálló tanulásnak.

"Átlapoztam a könyvet, és örömmel láttam, hogy itt tényleg minden benne van, egyszerűen, nagyszerűen, érthetően. Pont ilyen összefoglaló, átfogó jellegű könyvre van szüksége minden fotózást elsajátítani vágyó embernek, ez egy erős alapokat adó könyv."
− Belovics Tamás

A könyv tartalomjegyzékének terjedelme kilenc oldal, amit nagyon szívesen elküldök neked PDF formátumban, ha szeretnéd. Ehhez annyit kell tenned, hogy írsz nekem egy emailt az info [kukuc] szalayfoto [pont] com címre, én pedig küldöm neked a tartalomjegyzéket.

Megrendelem a könyvet

© Copyright 2018. SzalayFoto.com, Szalay Krisztián. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.