Mitől lesznek jók a fényképeid?

Amikor a fényképezésről beszélünk, akkor a fotóink által létrehozott hatásról beszélünk. Hiszen miért is készítjük a képet? Azért, hogy azzal hatást váltsunk ki a szemlélőből.

Legyen szó a nagynéniről, aki a gyermekünk képét nézegeti vagy a szomszéd lányról, aki nem tudja levenni tekintetét szerelme portréjáról. Mindegy, hogy kik a szereplők, a lényeg ugyanaz: kommunikálni a fénykép által hordozott üzenetet és ezzel hatást teremteni a szemlélőben.

Mit jelent hatást létrehozni? Kiváltani egy érzést. Nézzünk egy egyszerű példát. Tavasz van, nyílnak a virágok, gyönyörű a táj, friss a levegő, kicsattanunk az életerőtől. Szeretnénk, ha ez a pillanat maradandó lenne, így hát nekilátunk megörökíteni a látványt. Elkészül a fénykép. Igaz, hogy egy kicsit homályos, egy kicsit más a színe mint amit látunk élőben, a látvány is kicsit más, valahogy nem az igazi. Ez a kép vajon vissza fogja adni azt az érzést, amit a készítése pillanatában éreztünk? Képes lesz azt a hatást újra megteremteni a szemlélőjében? Megfelelő tudás hiányában a kimenetele a véletlenen múlik. Ha tudod, hogy mit kell csinálni, akkor becsukott szemmel, hátratett kézzel is lazán elboldogulsz.

De ne hidd azt, hogy a fényképezés bonyolult tevékenység! Nem az. Ahogyan az autóvezetést is, úgy a fotózást is bárki könnyedén megtanulhatja. Ahogyan hivatásos sofőrnek sem kell elmenned ahhoz, hogy autót vezethess, úgy fotográfusnak sem kell lenned ahhoz, hogy profi munkát adj ki a kezedből. Ha érted azt, hogy mi miért történik úgy, ahogyan, akkor képes leszel a képeiddel magas színvonalon kommunikálni. A kulcs a megértés. Megértés nélkül nincs használható tudás.

Semmi sem mélyíti el jobban a tudásod, mint az, amikor a semmiből építed egymásra a fogalmakat úgy, hogy tökéletesen érted is azokat. A Bevezetés a fotográfia világába című könyv ezzel a céllal készült. Egy olyan átfogó mű, amiből bárki megtanulhatja a fényképezést anélkül, hogy további bonyolult szakirodalmat kéne hozzá elolvasnia. Csak annyi történeti áttekintést tartalmaz, ami elengedhetetlen a teljes megértéshez. Nem specializálódik sem a filmes, sem a digitális technikára, hanem ténylegesen fényépezni tanít meg. Az elméleti anyagot érthető illusztrációk és példaként készített fotók kísérik.

Amikor a könyvet írtam, kifejezetten ügyeltem arra, hogy ne hemzsegjen feleslegesen azoktól a szakkifejezésektől, amik csak összezavarnának a tanulásban. A könyv tartalmaz egy szójegyzéket is, ami definiálja a gyakoribb fotográfiai meghatározásokat is. A mű két kötetes. A második kötetet Önképző tanfolyamnak neveztem el, mivel a benne lévő feladatokat újra és újra megoldva tovább fejlesztheted képességeidet.

Fényképezési alapismeretek

Ebből a könyvből garantáltan meg fogod érteni, hogy mi is valójában a fényképezés és hogyan kell elkészíteni egy fényképet, hogy az szép, esztétikus és hatásos legyen.

A fotográfia világa megismerhető, és a fényképezés bárki számára könnyen megtanulható. Bár úgy tűnhet, hogy a művészet e területe igazán csak a különleges érzékkel rendelkezők számára teremtetett, azonban ez nem igaz. Minden azon múlik, hogy mennyire érthető számodra mindaz, ami a fotográfia alapját képezi. Ez a könyv a megértést szolgálja. Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy érthetővé tegyem azt, ami látszólag érthetetlen.

Részletes tartalom

© Copyright 2018. SzalayFoto.com, Szalay Krisztián. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.