Fényképezés dióhéjban

A fényképezésnek végtelen számú lehetősége van. Nincs két azonos helyzet, nincs két ugyanolyan pillanat. Ennyi eshetőséggel szemben mégis meg kell tudnunk határozni azokat a tényezőket, amelyek a sok lehetőségre univerzális megoldást jelenthetnek. Nevezhetjük ezeket a jó képek közös nevezőjének. Nézzük ezeket részletesen.

Beszéljen a kép!

Egy fénykép akkor igazán megnyerő, ha van neki mondanivalója, ha elmesél egy történetet, bármi legyen is a fotózandó téma. Portré, akt, életkép, rendezvényfotó, utazáson készült felvétel. Természetesen az esküvői képeket és a reklámfotókat is nyugodtan ide sorolhatjuk. Az utcai pillanatképek és a tájak is beszélnek, ha szóra bírjuk őket. Bármit kommunikációra bírhatunk, ha saját magunk tisztában vagyunk azzal, hogy mit is szeretnénk fényképünkkel üzenni. Hogyan fogalmaznánk meg ezt szavakban? Mit mondanánk, ha valaki megkérdezné tőlünk? Amint ez világossá válik, el is tudjuk készíteni a felvételt.

Komponálás mindenek előtt

Minél többet tud egy fényképezőgép, minél több beállítást és opciót kínál a felhasználónak, annál több figyelmet is követel. A figyelmet azonban a képalkotásra kellene fordítani, nem a technikára. Próbálj minél kevesebb időt tölteni a gép bütykölésével. Koncentrálj inkább a kompozícióra. Fókuszálj arra, hogy a lehető legjobb nézőpontból készítsd el a képet és figyelj, hogy elkapd a legjobb pillanatot.

Az élesség a legfontosabb tényező

A fényképed minden körülmények között legyen éles, és ott legyen éles, ahol annak kell lennie! Közhelyesnek tűnhet talán, hogy a siker az élességen múlik, a közönség számára azonban ez az elsődleges szempont. Még az is az élességet vizsgálja, aki egyáltalán nem ért a fényképezéshez. Amikor kis mélységélességgel dolgozol, fokozottan ügyelj arra, hogy a fókusz a téma megfelelő helyén legyen! Kerüld a zavaró bemozdulást is, ami szintén életlen hatást fog kelteni. A kép szemlélője úgyis csak annyit fog rá mondani, hogy homályos. Inkább használj magasabb fényérzékenységet. A képzaj a bemozdulással vagy az életlenséggel ellentétben nem jelent problémát.

Az elmélet nem helyettesíti a gyakorlatot

Nincs az az elméleti tudás, ami pótolná a gyakorlást. Még ez a könyv sem képes arra, hogy megtanítson fényképezni, ha csak olvasod az anyagot és nem alkalmazod a valós életben a tanultakat. Azzal nincs gond, ha sokat tanulmányozod a szakmai magazinokat, blogokat vagy könyvet olvasol a témáról. A gond ott kezdődik, ha erre több időt fordítasz mint magára a fényképezésre.

A kép minősége fontosabb mint a technika

Tévúton jár az, aki a fényképezőgépére helyezi a legfőbb hangsúlyt ahelyett, hogy az előállított képre fókuszálna. Soha nem a technika a lényeg, hanem az, amit a technikával előállítunk. A kép a végtermék, nem a fényképezőgép. Sokszor egyszerűbb és olcsóbb technikával szebb eredményt lehet produkálni mint egy drága masinával. Nem létezik olyan méregdrága fényképezőgép, ami képes lenne pótolni a szaktudást és a hozzáértést. Hiába vagánykodunk csúcstechnikával, a képről úgyis minden ki fog derülni.

Készíts nagyméretű papírképeket!

Egyre inkább digitális életet élünk. Népvándorlás zajlik egy olyan virtuális térbe, ahol a klasszikus értékek háttérbe szorulnak. Anélkül, hogy filozofálni kezdenék erről, arra bíztatlak, hogy fényképeidből alkalmanként készíttess nagyméretű papírképeket. Meg fogod látni, hogy másképp tekintesz alkotásaidra. Persze nem kell minden fotóból posztert csináltatnod. Válaszd ki a számodra legkedvesebb képeidet, és azokból csináltass nagyméretű nyomatokat. Ha megteheted, párat kereteztess be, és tedd ki a falra jól látható helyre. Próbáld ki legalább egy fényképeddel, és figyeld a hatást!

Menj közel!

Amikor csak lehetséges menj olyan közel a témához, amennyire csak tudsz! A leghatásosabb felvételek közelről, nagylátószögű optikával készülnek. Egyrészt térérzetet ad a nagylátószög, másrészt pedig így te magad is részese vagy az eseménynek. Amit te látsz, azt fogja látni a fényképed szemlélője is. Ne feledd Robert Capa híres mondását:

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.”

A békaperspektíva hatása

A békaperspektíva azt jelenti, hogy szemmagasság alól készítjük a felvételt úgy, hogy kameránkkal felfelé tekintünk a témára. Ezáltal a téma hangsúlyossá és monumentálissá válik. Igen érdekes hatása van, gyakran a hétköznapi felvételeket is egy szokatlan perspektívába helyezi. A békaperspektíva úgy érvényesül igazán, ha nagylátószögű objektívvel fényképezünk.

(...)

A teljes cikk összesen húsz pontot tartalmaz, amelyet a Bevezetés a fotográfia világába című könyv hatodik fejezetében olvashatsz el.

Fényképezési alapismeretek

Ebből a könyvből garantáltan meg fogod érteni, hogy mi is valójában a fényképezés és hogyan kell elkészíteni egy fényképet, hogy az szép, esztétikus és hatásos legyen.

A fotográfia világa megismerhető, és a fényképezés bárki számára könnyen megtanulható. Bár úgy tűnhet, hogy a művészet e területe igazán csak a különleges érzékkel rendelkezők számára teremtetett, azonban ez nem igaz. Minden azon múlik, hogy mennyire érthető számodra mindaz, ami a fotográfia alapját képezi. Ez a könyv a megértést szolgálja. Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy érthetővé tegyem azt, ami látszólag érthetetlen.

Részletes tartalom

© Copyright 2018. SzalayFoto.com, Szalay Krisztián. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.