A szabályok megszegése

A fotográfiai szabályok tudatos megszegése nem deviancia vagy neveltetés kérdése. A szabályok olyan korlátok, amelyeken belül optimális eredményt tudunk produkálni.

Mit értünk optimális eredmény alatt? Azt, hogy helyesen exponáltunk, szabályos kompozíciót hoztunk létre. Technikai értelemben ez a célja a fotográfia tudományának. Létrehozni a tökéletes képet. Itt akár befejezettnek is tarthatnánk a gondolatot, ha nem művészetről beszélnénk.

Van egy mondás, miszerint jobb okosan hülyéskedni, mint hülyén okoskodni. Az okos ember játszhatja nyugodtan a hülyét, ha ezt tudatosan teszi. Okosan és tudatosan a fényképezés szabály- szerűségeit is mellőzhetjük.

Számtalan olyan művészkép létezik, aminek nem sok köze van a szabályos fényképezéshez, mégis teljes értékű fényképnek minősül. Miért? Mert a fotográfia nem korlátozódik pusztán a technikai kivitelezésre. Természetesen léteznek olyan területek, ahol kifejezetten a technikai tökéletesség a cél (reklámfotók, műszaki fényképek), azonban a fotográfia ennél tágabb fogalom.

A fotográfiában a fénnyel rajzolunk, írunk, kommunikálunk. A képek üzenetet hordoznak és közvetítenek. Nem attól lesz tökéletes egy fotó, hogy kifogástalan technikailag, hanem attól, hogy mit vált ki a szemlélőből. Milyen gondolatokat, érzelmeket, és milyen hatást eredményez. A szabályok megszegésével adott esetben sokkal drámaibbá tehetünk egy alkotást.

Gondoljunk csak egy bánatos idős hölgy portréjára. Ha ezt a felvételt alulexponáljuk, azzal csak kifejezőbbé válik a kép, hiába szegi meg a helyes exponálás szabályát. Tehát a szabályok felrúgása olykor hatásosabbá teheti fényképünket, de mindezt csak úgy tudjuk megtenni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy tulajdonképpen mik is a szabályok.

Részlet a Bevezetés a fotográfia világába című könyvből.

Fényképezési alapismeretek

Ebből a könyvből garantáltan meg fogod érteni, hogy mi is valójában a fényképezés és hogyan kell elkészíteni egy fényképet, hogy az szép, esztétikus és hatásos legyen.

A fotográfia világa megismerhető, és a fényképezés bárki számára könnyen megtanulható. Bár úgy tűnhet, hogy a művészet e területe igazán csak a különleges érzékkel rendelkezők számára teremtetett, azonban ez nem igaz. Minden azon múlik, hogy mennyire érthető számodra mindaz, ami a fotográfia alapját képezi. Ez a könyv a megértést szolgálja. Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy érthetővé tegyem azt, ami látszólag érthetetlen.

Részletes tartalom

© Copyright 2018. SzalayFoto.com, Szalay Krisztián. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.